A A A
Tema/Kultur og fritid/Bibliotek

Månedens bok november

Den fjerde nattevakt 

av Johan Falkberget

den fjerde nattevakt Falkberget

 

Dette er Johan Falkbergets gjennombruddsroman. Den ble første gang utgitt i 1923. Den fjerde nattevakt er de siste tre timer av natten i den gamle, religiøse tro. Dvs. fra klokken 03:00 -06:00.

Romanens handling finner sted på Røros i nødsårene etter 1807. Det var en periode med harde vintrer og påfølgende dårlige avlinger i jordbruket over hele landet. Det er nødsårene etter napoleonskrigene som blir skildret her. Til denne kalde og nødlidende bergstad kommer den nyutdannede presten Benjamin Sigismund på etterjulsvinteren med sin familie. Han møter sin nye menighet og ser med mistenksomme øyne på alle og enhver og synes at de er et rart folkeferd. Han setter i gang med å prøve å frelse dem, og prøve ut sin myndighet, men skjønner etter hvert at det ikke nytter. 

I stedet blir han bedre kjent med og glad i dette Rørosfolket. Han nyter stor respekt hos lokalbefolkningen. Det skyldes i stor grad hans vidstrakte kunnskaper og hans omsorg for alle som bor der. Hans prediken blir etter hvert et gudsord som bygger på den medmenneskelige faktor mer enn det som var vanlig blant de geistlige på denne tiden.
Så en morgen på vei til kirken møter han en ung kvinne i røde klær. Han kommer da i hu noe en spåkvinne sa til ham en gang for lenge siden: «hun advarte ham mot en kvinne i rød kledebon som ville føre til hans fall og ulykke». Kvinnen i røde klær er Gunhild Finne, som er ulykkelig viet til David Finne av Benjamin selv. Benjamin og Gunhild forelsker seg i hverandre og de innleder et forhold og møtes i hemmelighet i kirkens klokketårn.

Falkbergets person- og miljøskildringer er gode. Det er ikke vanskelig å se for seg livet i bergstaden i 1807 og de personene som levde der. Han skildrer levende og sterkt sjelekvalene til presten Sigismund og Gunhild Finne som får barn med ham.

 

Tips en venn Skriv ut